Puutarhakadun puita koristaa kauniisti syksyn lämpimät värit, kun jono kumppanuustalon Arttelin edustalta mutkittelee pitkälle rakennuksen taakse seuraavaan kortteliin asti. Kello on noin puoli kolme iltapäivällä 17.10 torstaina ja Asunnottomien yö -tapahtuma on juuri alkamaisillaan. Monen kirjavassa joukossa on niin nuoria, vanhoja kuin maahanmuuttajiakin. He jonottavat saadakseen pian jaettavia lahjoitustavaroita sekä erityisesti S-ryhmän lahjakortit ovat monelle jonottamisen arvoista.
Asunnottomien yön -tapahtuman tavoitteena on ollut tuoda näkyväksi he, jotka jäävät näkymättömiin. Olla ääni äänettömille. Suomessa asunnottomuus on vähentynyt 2000-luvulla pitkäjänteisen työntuloksena, mutta siitä huolimatta Suomessa on yhä 3 429 asunnotonta ja ulkona, porrashuoneissa ja ensisuojissa asuu 464 ihmistä. Tampereen keskustassa asunnottomuus on ilmiö, jota ei voi olla näkemättä, vaikka moni kulkeekin ilmiön ohi. On helpompaa katsoa läpi kuin kohti.
ViaDia Pirkanmaan makkarakoju pystytettiin aikaisempiin vuosiin verrattuna hieman piiloon rakennuksen nurkan taakse. Kadulta kojua ei juuri nähnyt, sillä edessä oleva lettukoju peitti näkymästä ison siivun. Aluksi huoletti löytävätkö ihmiset kojulle, mutta kun muutama vapaaehtoinen kävi kutsumassa ihmisiä jonosta makkaralle niin pian makkaraa sai jaella kuin liukuhihnalta. Toiset veivät makkaran lisukkeineen myös jonossa odottaville ystäville. ”Kiitos oikein paljon”, kuului monen suusta painokkaasti.
Tapahtumassa oli saatavilla runsaasti lahjoitettuja vaatteita ja vapaaehtoiset asettelivat uusia naulakoihin samaa tahtia kuin ihmiset keräsivät niitä kasseihin. Lahjotettujen vaatteiden runsas määrä ja hyväkuntoisuus yllättivät positiivisesti, mutta surullista oli, kuinka moni ihminen niitä tarvitsi. Tapahtumassa oli ennätysmäärä osallistujia tänä vuonna: 740. Asunnottomien yö -tapahtuma ei ole yksi niistä, joiden kävijämäärän soisi kasvavan vaan ennemmin vähentyvän.
Lisäksi merkille pantavaa oli, että asunnottomien yö -tapahtumassa oli tänä vuonna hyvin paljon maahanmuuttajia ja myös lapsiperheitä. Paneelikeskusteluissa nostettiin matalapalkkaisten vanhempien ja yksinhuoltajien korkeampi riski joutua asunnottomiksi uusien sosiaaliturvaleikkauksien vuoksi. Tampereella puhututtaa myös kohtuuhintaisten asuntojen vähäinen määrä, mikä altistaa matalapalkkaiset perheet ja erityisesti yksinhuoltajat heikkoon asemaan. Asunnottomuusuhan edessä monet joutuvat muuttamaan pois Tampereelta halvempien asuntojen perässä.
Sosiaaliturvan muutokset ennakoivat heikentyvää lähitulevaisuudessa asunnottomuustilannetta. Tampereella asunnottomien määrä on noussut Tampereen asumisneuvonnassa hälyttävästi peräti 350 prosenttia alkuvuoteen verrattuna (Aamulehti 16.10). Huolestuttavaa on myös se, että Tampereella on jo nyt työssäkäyviä asunnottomia. Asunnottomuuden eteen tehtyä työtä ei tulisi nykyolosuhteissa ollenkaan vähentää vaan ennemmin lisätä ja panostaa myös ennaltaehkäiseviin palveluihin, kuten esimerkiksi asumisneuvontaan.
ViaDia Pirkanmaa on ollut jo vuodesta 2014 osana Pirkanmaan asunnottomuustyötä, kun ensimmäinen koevapaudelle vapautunut vanki asutettiin Toivontuvan asuntoon. Asunnottomuustyö vapautuvien vankien ja pitkäaikaisasunnottomien kanssa rakentui pala palalta vuosien kuluessa ja Kadulta Kotiin -hanke aloitti työnsä 2018. Kadulta Kotiin -hanke toimii edelleen tehoyksikkönä Tampereen asunnottomuustilanteen parantamiseksi STEA:n ja LähiTapiolan tuen avulla. Tällä hetkellä ViaDia Pirkanmaalla on tarjota 20 asuntoa pitkäaikaisasunnottomille.
Myös Asumisneuvontaa rikostaustaisille -hanke pyrkii omalla paikallaan osallistumaan asunnottomuuden ehkäisemiseen. Kun ihmiset saavat ajoissa tarvittavaa neuvontaa ja ohjausta, riski asunnottomaksi joutumisesta pienenee. Erityisesti vapautuvien vankien ohjaaminen tuetun asumisen piiriin on keskeistä, sillä kolmasosa vangeista vapautuu edelleen asunnottomina.
Kaiken kaikkiaan, Asunnottomien yössä vallitsi surullisiin olosuhteisiin nähden lämmin ja välittävä ilmapiiri. Paikalla oli useiden auttavien tahojen edustajia ja lahjoitustavaran lisäksi tarjolla oli niin kenkien, kynsien kuin hiustenkin huoltoa. Monet olivat tapahtumassa iloisin mielin ja se viestii tapahtuman merkittävyydestä monelle. On tärkeää, että asunnottomuus ilmiönä saa kasvot Asunnottomien yön kautta.
Asunnottomat ovat ihmisiä eikä heidän elämänsä olosuhteet määrittele heitä. Heille kuuluu yhtäläiset ihmisoikeudet, perusturva ja huolenpito. Uskalletaan omalla paikallamme katsoa asunnottomuutta silmiin, tehdä voitavamme ja olla rohkeasti ihmisen puolella.
Sara Anttila,
ViaDia Pirkanmaa, mediatyöntekijä.