Ruoka-apu kriisissä

ViaDia Pirkanmaan ruoka-aputyö on kriisissä.

Koronapandemian alettua ViaDian ruoka-apu muuttui soppakirkosta laajamittaiseksi ruokakassien jakeluksi keväällä 2020.  Jo kesällä 2020 jaoimme yli 1000 ruokakassia viikossa Tampereella.  Syksyn mittaan ruokakassien hakijamäärät lisääntyivät merkittävästi.  Puhuttiin vähäosaisten koronakriisistä.

Tampereen kaupunki ja Sosiaali- ja terveysministeriö tukivat merkittävällä panostuksella tekemäämme ruoka-aputyötä.  Ruokalahjoittajat lisääntyivät myös niin, että ruokaa oli hyvin jaettavaksi.  Ruokalahjoittajat edellyttävät, että ruoka-avun toimijoilla on asialliset puitteet ruoka-avun säilytykseen ja jakeluun. Saimme koronakriisin aikana lahjoituksena LähiTapiola Pirkanmaalta ison pakastinhuoneen, mutta samanaikaisesti jouduimme uusimaan omakustanteisesti kylmäauton ja muuta kylmäkalustoa. Yhteiskunta on pystynyt käsittelemään tätä koronakriisiä niin, että pääasialliset taloudelliset tuet kohdistuivat vuoden 2020 kuluihin.

Koronapandemiasta kärsivien vähävaraisten kotitalouksien ahdinko on jatkunut ja syventynyt entisestään. Ruoka-apua hakevien ihmisten ja erityisesti lapsiperheiden määrä on kasvanut tänäkin vuonna. Yhteiskunnan mahdollistamien korona-avustusten määrä on kuitenkin romahtanut viime vuodesta niin, että taloudellinen tuki meille on laskenut alle puoleen viime vuotisesta.

Lahjoituksena saatava hävikkiruuan määrä on vähentynyt merkittävästi kauppojen halpuutuskampanjoiden ja Ylen MOT-ohjelmassa esiintulleen ikävän ruoka-avun julkisuuden vuoksi.

Tämä on näkynyt ViaDia Pirkanmaalla niin, että ruokakassien sisältö on supistunut ja teimme päätöksen vähentää ruokakassien jakokertoja siten, että pystymme turvaamaan jaettavien kassien monipuolisen sisällön, ja palvelemaan näin kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevia yksittäisiä ihmisiä ja lapsiperheitä.


Voit tukea arvokasta ruoka-aputyötämme lahjoittamalla:

https://pirkanmaa.viadia.fi/lahjoita/

 

Takaisin